Okej, prvi put si čuo za Buddy sustav i ništa ti nije jasno. Možda si čak pomislio, nakon što si vidio naš logo, da smo nekakva 'sekta', kako to obično ide kad vidiš logo neke udruge.

Related image

via Tumblr

Ne brini, nismo nikakva sekta. Naša udruga za svoj temeljni cilj ima pomaganje internacionalnim studentima na studentskoj razmjeni, a Buddy sustav je osmišljen tako da bilo tko, pa i ljudi koji nisu volonteri udruge ESN, može biti dio njega.

Related image

via Tumblr

I dalje si zbunjen, razumijemo. Ali evo definicija Buddy sustava:

ESN Buddy System međunarodni je program kojemu je cilj zbližiti studente na razmjeni s lokalnom zajednicom studenata. Buddy je lokalac  (ne moraš biti student na faksu!) koji pomaže Erasmus studentu prije i za vrijeme njegova dolaska. Pomaže mu oko papirologije pri dolasku, snalaženja po novom gradu i svemu što mu treba za vrijeme boravka. 

Zvuči zanimljivo? Evo kako to ide.

Ispuniš prijavnicu i pošalješ je HR-u na mail [email protected] (glede pitanja u njoj, ipak se ne prijavljuješ za posao - samo opušteno) na njegov mail. Zatim dobiješ odgovor s uputama o prijavi na naš Papaya sustav. Kad se registriraš na njega, imaš opciju 'pretplatiti se' na dva projekta - Buddy System i Language Tandem (Language Tandem je projekt stvoren za učenje jezika razgovorom s izvornim govornicima - i proizvoljan je). Nakon pretplate na Buddy sustav i par informacija koje ispuniš, tvoj posao je gotov! Daljnje korake preuzima HR, naš matchmaker za Buddyje.

I onda dođe moment kada dobiješ obavijest na mobitelu da imaš match.

Infinity War Yes GIF

via GIPHY

Nije Tinder, ali je svejedno dobar osjećaj. Tada dobiješ Facebook link i WhatsApp broj svog Buddyja. Sada slijedi upoznavanje.

I Like This One Captain Marvel GIF by Nerdist.com

via GIPHY

S obzirom da tvoj Buddy dolazi u nepoznati teritorij, trebat će mu pomoć oko nalaženja stana za vrijeme studiranja. Naravno, nećemo te ostaviti na cjedilu, bit ćeš dio FB grupe za Buddyje u kojem ćemo ti dati sve informacije potrebne da pomogneš svom Buddyju pronaći smještaj.

Glede pitanja poput lokacije fakulteta, povezanosti buseva, gdje da nabavi pokaznu i slično, čak i ako ne znaš, uvijek možeš starije Buddyje pitati za informaciju. 

Što je tu za tebe?

Ovdje si vjerojatno jer se želiš dobro zabaviti i upoznati nove ljude koje inače ne bi imao priliku upoznati. Ako pobliže želiš učiti o tuđim kulturama, zar ima boljeg načina nego da se sprijateljiš s tim ljudima? Možda želiš raditi vanka, zanima te koliko je teško naučiti neki jezik, želiš iz prve ruke saznati kako je to živjeti u drugoj zemlji. Što god bio odgovor, tvoj Buddy je prozor u svijet - učenju o drugima učimo o sebi. Svijet je prevelik da se živi na jednom mjestu, a upravo to i je cilj Erasmus mobilnosti preko koje oni dolaze - međukulturalno povezivanje i samoostvarenje mladih ljudi.

Tvoj Buddy ostaje tvoj buddy i nakon što se vrati kući, te njegov odlazak nije trajan.

Captain America Civil War Teaser GIF

via GIPHY

Jesmo li te uvjerili da se prijaviš? Nadamo se!

Do You Trust Me Captain America GIF by Nerdist.com

via GIPHY

Stoga, ako pristaješ na ovo jedinstveno iskustvo, ispuni prijavnicu i...

scarlett johansson age of ultron gag reel GIF

via GIPHY

#BuddiesAssemble

 

napisala: Nina Kraljević