U subotu 23.4.2019. održan je ESN Youth Academy, set predavanja i radionica gdje studenti mogu steći razne vještine koje će im biti korisne u budućoj karijeri, a u duhu ESN-a predavači su volonteri ESN-a Split. Predavanja i radionice su se održale u prostorijama Ekonomskog fakulteta.

 

Predavanje pod nazivom "Public Speaking" održala je voditeljica HR tima ESN Split Helena Kačić-Bartulović. Nakon uvodnog dijela o načinima i oblicima komunikacije, upoznali smo se s različitim tehnikama govorništva, te greškama koje treba izbjegavati za uspješan govor.

Sljedeće predavanje, Event fotografija, otkazano je jer zbog zdravstvenih problema predavača, a umjesto njega predsjednica ESN-a Matea Kladarić održala je kratko predavanje pod nazivom Aktivno građanstvo. Predavanje se odnosilo na predstojeće Europske parlamentarne izbore. Nakon kratke rasprave o pasivnosti hrvatskih glasača upoznali smo se sa europskom inicijativom „Ovaj put glasam“, te mogućnostima i resursima na raspolaganju biračima.  

Nakon kratke pauze slijedio je prvi blok radionica, Javni govor: "Nervoza, be gone!" i Team management.

Radionicu Team management vodila je potpredsjednica ESN Split Ivona Brtan. Cilj radionice bio je upoznati se sa različitim tipovima vođe te prednostima i manama svakog tipa.Zaključak radionice bio je da ne postoji univerzalno idealni vođa, te da je stil vođenja potrebno prilagoditi okolnostima.

Radionicu o javnom govoru "Nervoza, be gone!" vodio je Alumni član ESN-a Split Marko Jukić. Cilj ove radionice bio je pokazati kako je nervoza prirodna reakcija mozga koja se javlja u pozitivnom i negativnom smislu te naučiti sudionike kako se nositi s njom. Glavni uzrok nervoze je detaljno razmišljanje o nadolazećoj aktivnosti, stoga je radionica zaključena formulom za oslobađanje od nervoze koja se sastoji od tri koraka. Duboko disanje koje nas priprema za opuštanje, udarac nogom o pod jer signal boli premošćuje osjećaj nervoze u mozgu te razmišljanje o pozitivnom ishodu situacije. Zapamtite, ako vas ikada muči nervoza: diši, udari, razmisli.

U drugom setu predavanja, Mario Batinović, predsjednik ESN-a Split, je držao radionicu na temu Self-brandinga, a Ivan Hrskanović se dotakao teme organizacije evenata.

S ponosom ističemo da je ovogodišnji Youth Academy imao je mnogo veći odaziv nego prijašnjih godina, najveći u Hrvatskoj. Sudionici su bili zadovoljni temama predavanja i radionica, a mi se nadamo da smo ih uspjeli potaknuti na daljnje usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje. Jedine zamjerke bile su im što su nisu mogli sudjelovati u svim radionicama (jer su sve bili korisne i zanimljive) i što kroasani posluženi na pauzi nisu bili punjeni. Kako je bilo, prosudite po galeriji slika. :)

 

napisao: Marko Ševo

foto: Melani Grubić Mikulić i Gabriela Marin