Prvi vikend prosinca, od 1. do 3.12., naši noviji i stariji članovi proveli su u Podgorici na Lokalnom treningu u suradnji s ESN Podgorica. Lokalni treninzi ESN-a su zamišljeni kao vikend-izleti u kojem stariji članovi ESN-a upoznaju mlađe članove s ESN-om kao organizacijom, objašnjavaju im kako određene stvari funkcioniraju i što se od njih očekuje kao od novih članova. Učenje je zamišljeno kroz različite radionice, a u pauzi od učenja ima se vremena i za druženje i za upoznavanje grada u kojem provodimo vikend.

Put je započeo u petak poslijepodne kada su se naši članovi zaputili u Podgoricu. Podgorica je glavni i najveći grad Crne Gore, smještena na prostoru oko 5 rijeka. U blizini Podgorice je Skadarsko jezero, a brzo se dolazi i do obale Jadranskog mora. Zahvaljujući rijekama, Podgorica je ispunjena zelenilom i parkovima.

U subotu ujutro članovi su započeli s programom radionica. Radionice su zamišljene većinom kao grupni zadatci u kojima se razvija komunikativnost, uvažavanje drugih i drukčijih, potiče se kreativnost. Najbitnija stvar za nove članove je bila ESN prezentacija koja je sadržavala osnovne informacije o ESN-u, čime se ESN bavi i kako udruga funkcionira.

Matij Pervan iz udruge CroMSIC je bio s našom volonterima na treningu te im je održao radionice Leadership skills i Mental health x activity management. Pridružile su nam se i tri članice iz udruge ESN Dubrovnik te se tijekom treninga dogovorio zajednički izlet za Erasmus studente u siječnju 2024. Volonteri su istaknuli i kako ih je ESN Podgorica lijepo dočekala te su se njihovi volonteri pridružili radionicama, ali i društvenom programu, što je bila izvrsna prilika za upoznavanje, ali i rad njihove mlade sekcije.

U nedjelju ujutro se nastavilo s radionicama i druženjima, a popodne su se naši članovi zaputili prema Budvi. Budva je grad na obali Crne Gore i jedan od najstarijih gradova na Jadranskom moru. Središte je crnogorskog turizma, a kao takva je poznata po pješčanim plažama i prelijepoj arhitekturi.

Dojmove s ovog Lokalnog treninga sa mnom je podijelila nova članica ESN-a, Domina Vrdoljak: „Lokalni trening u Podgorici je bio jedno nezaboravno i uzbudljivo iskustvo. Osim što smo imali priliku naučiti nove korisne stvari, također smo se i odlično zabavili. Zbližila sam se s grupom zanimljivih i društvenih ljudi. Neke neočekivane situacije, poput dijela puta koji je bio u potpunosti razrovan, nisu nas spriječile u tome da provedemo nezaboravan vikend.”

Sada kada su se svi sretno vratili u Split i kada su se dojmovi slegli, zahvaljujemo predsjedništvu ESN-a Split i Sveučilištu u Splitu što su nam pružili priliku za sudjelovanje na ovakvom događaju, ali isto tako zahvaljujemo i našim kolegama i prijateljima iz ESN-a Podgorica što su nas predivno ugostili i upoznali nas s njihovom zemljom. Jedva čekamo sljedeći lokalni trening!

 

Autor: Katarina Nožina