Lokalni trening ESN-a Split ovaj put je održan u Mostaru, od 25. do 27.3.2022. Kao nova članica naše udruge prijavila sam se na Lokalni trening koji je apsolutno nadmašio moja očekivanja te ću se u nastavku osvrnuti na ova ugodno provedena tri dana.

U petak u popodnevnim satima automobilima smo stigli na našu prvu lokaciju, vodopad Kravica u blizini Ljubuškog u Bosni i Hercegovini. Osim samog razgledavanja, podijelili smo se u skupine unutar kojih smo osmišljavali nove ESN sekcije te rješavali zanimljive zadatke koji su nas pratili i na drugim lokacijama koje smo posjetili tijekom Lokalnog treninga.

Nakon toga uputili smo se prema Mostaru. Po dolasku smo se smjestili u naše apartmane u vili blizu samog centra grada te otišli na zajedničku večeru u obližnji restoran. Večer smo proveli zabavljajući se u gradu, u noćnom klubu ili u apartmanima te smo imali priliku bolje se međusobno upoznati.

Sljedeći dan, nakon doručka i odlaska u trgovinu, došli smo u gradić Počitelj. Dan je bio izrazito sunčan i topal te smo iskoristili slobodno vrijeme za penjanje na tvrđavu i ispijanje kave.

 

Zatim smo posjetili Blagaj i izvor rijeke Bune. Ostatak dana proveli smo u dvorani na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru u suradnji sa članovima sekcije ESN Mostar. Tamo smo sudjelovali u različitim radionicama koje su pripremili i održali naši članovi. To su bile igre upoznavanja, ice breaker, zatim radionice o komunikacijskim vještinama i o stresu. Saznali smo neke zanimljivosti jedni o drugima, radili u grupama i u paru, igrali igre uloga i raspravljali o situacijama koje mogu biti primjenjive u radnom i volonterskom odnosu, ali i u drugim područjima svakodnevnog života. Radionice su protekle u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi, bile su jako korisne i upečatljive, mogli smo naučiti nešto novo, ali i nasmijati se.

 

Dan smo priveli kraju zabavljajući se u klubu GoldenCube u blizini našeg smještaja. U nedjelju je jutro prošlo u odmaranju, doručkovanju i pakiranju. Nakon toga prošetali smo samom jezgrom grada Mostara te smo imali slobodno vrijeme za ručak, kavu, razgledavanje grada i kupovanje suvenira prije samog povratka.

Također, tijekom dana smo pisali poruke jedni drugima koje smo ubacivali u kuverte s imenima izvišenima u dvorištu naše vile. U porukama smo pisali neke pozitivne karakteristike svake osobe, nešto što nam se svidjelo ili nešto što ćemo posebno pamtiti vezano za tu osobu. Svatko voli dobiti neku pohvalu tako da mi se ovo iznimno svidjelo jer smatram da nije ništa komplicirano, a ujedno je dobra povratna informacija i način za sakupljanje dojmova.

Vratili smo se u Split u večernjim satima zadovoljno prepričavajući dojmove.

Za mene je ovaj Lokalni trening bio odlično iskustvo, imali smo priliku međusobno se zbližiti i sprijateljiti, otputovati na neka nova mjesta, zabaviti se, naučiti nešto novo i provesti tri dana za pamćenje. 

- Karla Bjeliš