Naša volonterska grupa nedavno je otputovala u Sloveniju, točnije u Maribor, gdje smo imali priliku prisustvovati radionici o liderstvu i učiti od volonterske organizacije ESN Maribor. Putovanje je bilo vrlo uspješno i vratili smo se nadahnuti i motivirani za nastavak našeg rada.

Na naše kratko putovanje krenuli smo u petak 10.03.2023. Pokrenuli smo se oko podneva i stigli u Maribor oko 18 sati. Domaća volonterska organizacija nas je srdačno dočekala te smo se malo prošetali gradom kako bismo bolje upoznali okolinu.

Sljedeći dan krenuli smo u obilazak grada i ostali zadivljeni ljepotom i poviješću grada. Mještani su bili ljubazni i ponudili nam obilazak svog muzeja vina i ostalih tragova prošlosti njihova grada. Maribor je jedna od prijestolnica vina s bogatom poviješću. Naučili smo puno o lokalnoj kulturi, načinu života i povijesti grada. Predvečer je došlo vrijeme za radionice. Prva na redu bila je radionica u kojoj smo upoznavali vlastite potencijale. Bila je to izvrsna prilika da izađemo iz rutine života, malo stanemo te razmislimo o vlastitim vještinama. Na kraju radionice svaka osoba napravila je svoje stablo potencijala. To se stablo sastojalo od naših vještina i uspjeha. Na osnovu stavki našeg stabla ostali su članovi mogli dati prijedloge o tome, kakvu budućnost vide za nas. Uz uvid u svakodnevicu drugih članova vrlo lako smo se zbližili međusobno i sa našim kolegama iz ESN-a Maribor. Uz zabavnu i opuštenu atmosferu nastavili smo sa radionicom o liderstvu. Voditeljica radionica Petra potaknula nas je da razmislimo o našim jakim i slabim stranama kao vođama i dala nam praktične savjete o tome kako kultivirati svoje vještine vođenja. Kako radionica članovima ne bi bila dosadna, imali smo i mali segment glume u sklopu kojeg smo predstavili različite načine pristupanja problemu, kojeg mogu imati voditelji. Naučene vrijednosti iz ove radionice nisu samo nešto što ćemo kroz dva dana zaboraviti već su vrijednosti koje možemo ozbiljno primijeniti u svojim životima i time poboljšati kvalitetu naših odnosa s drugima.

 

Krajem radionica kolege iz ESN-a Maribor pozvali su nas da ostanemo na diskusiji Open Space karaktera. Upoznali smo se detaljnije s njihovim radom i razmjenjivali ideje kako bi mogli poboljšati obje sekcije. Bilo je zanimljivo vidjeti različite pristupe i metode koje je svaka organizacija koristila za postizanje svojih ciljeva. Uspostavili smo sjajne veze i nadamo se da ćemo s njima surađivati u budućnosti.

Nakon produktivnog dijela dana imali smo slobodno vrijeme za druženje i bolje upoznavanje. Sjajno smo se zabavili s ostalim volonterima i uživali u prijateljskom razgovoru. Sljedećeg dana započeli smo dugu vožnju natrag u Split, osjećajući zahvalnost za iskustvo i priliku da učimo od drugih.

Zaključno, naš izlet u Maribor bio je vrlo uspješan. Svidjelo nam se iskustvo istraživanja novog grada uz učenje od drugih volonterskih organizacija. Radionica o vodstvu bila je posebno vrijedna i otišli smo s obnovljenim osjećajem svrhe i motivacije. Radujemo se primjeni naših novih vještina i znanja u praksi i u našem vlastitom volonterskom radu unutar lokalne sekcije.

Zahvaljujemo predsjedništvu koje nam je pružilo priliku da sudjelujemo na ovakvom događaju i dodatno razvijemo svoje vještine. Također zahvaljujemo studentskom centru Split što su nam omogućili da sudjelujemo na lokalnom treningu u Mariboru te zajedno s kolegama iz ESN-a Maribor ojačamo strategiju poslovanja naših udruga.

Ivan Džal i Miro Ivanović